Omgeving van de route Varanger

Noorwegen telt te veel bezienswaardigheden om op te kunnen tellen. Niet alleen gebouwen of toeristische wegen zijn de moeite waard, het is voornamelijk de ongerepte en adembenemende natuur die de show steelt. Het Noorse landschap is nergens hetzelfde, in het land is een hele grote diversiteit te vinden. Noorwegen is veel te groot om tijdens één vakantie of rondreis helemaal te kunnen bezoeken, wel kan je uiteraard het meeste uit de reis halen door goed voor te bereiden. In de omgeving van de kustroute Varanger zijn diverse bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken.
 

Nationaal Park Varangerhalvøya

Veel National Scenic Routes, officieel de mooiste wegen van Noorwegen, liggen bij nationale parken. Ook de kustroute Varanger ligt bij een nationaal park, namelijk bij Varangerhalvøya. Het park beslaat 1804 vierkante kilometer van de ruim 3300 vierkante kilometer die schiereiland Varanger groot is. De onaangetaste natuur van Varanger trok vanwege de pracht en de vele arctische vogels al jarenlang toeristen naar het gebied. In 2006 is Varangerhalvøya Nasjonalpark opgericht. Hiermee werd het gebied beschermd en werd het tevens extra op de kaart gezet als bestemming die het bezoeken waard is. De Varanger-route loopt niet door het nationale park, maar er wel vlak langs. Het is dus eenvoudig om een bezoek te brengen aan het natuurgebied.
 

Kirkenes, de laatste stad van Noorwegen

Als je de route over schiereiland Varanger gaat rijden, is het ook aantrekkelijk om naar het ‘einde van Noorwegen’ te rijden. De Varanger-route start bij Varangerbotn, maar als je op de E6 blijft dan rij je naar Kirkenes. Kirkenes is het eindpunt van de snelweg E6 en tevens de laatste stad in Noorwegen voor de Russische grens. De stad met ongeveer 4000 inwoners is voornamelijk bekend als het oostelijke eindpunt van de Hurtigruten. De stad Kirkenes ligt hemelsbreed op ongeveer 5 kilometer van de grens met Rusland, over de weg is het ongeveer 50 kilometer.
 

 

Noordwesten van Rusland

De route Varanger de meest noordelijke toeristische route van Noorwegen, je zou kunnen zetten dat het ‘de laatste’ van het land is. De route ligt, voor Noorse begrippen, dichtbij de grenzen met Rusland en Finland. Op 128 kilometer van Varangerbotn ligt de grensovergang met Rusland en zet je dus voet op Russisch grondgebied. Het is dus mogelijk om je reis door Noorwegen te combineren met een stuk Russische natuur. De grens is niet open, zoals bijvoorbeeld met Zweden of Finland.
 

Noorden van Finland

Als je vanuit het zuiden naar schiereiland Varanger rijdt, dan rij je over de snelweg E6. Bij Varangerbotn is er de afslag naar de E75 en begint de Varanger-route. Onderweg over de E6 rij je al kilometers lang langs de grens tussen Noorwegen en Finland. Je kan ter hoogte van Utsjoki de grens oversteken en een bezoek brengen aan Finland. Je kan ook de grens oversteken bij Polmak en Neiden, dan ga je echter wel over lokale wegen. Het is zeker de moeite waard om de grens over te steken, in het Noorden van Finland liggen namelijk veel grote natuurgebieden bij elkaar. Vlakbij de grens bij Varanger gaat het om 4 nationale parken.
 

Toeristische route Havøysund

Met een lengte van 67 kilometer is de toeristische route Havøysund (➚) relatief kort, maar in het Noorden van Noorwegen behoort deze route zeker tot de bezienswaardigheden die je niet mag missen. Net als de Varanger-route is ook Havøysund een zogeheten National Scenic Route, dit zijn 18 routes die door de Noorse overheid zijn bestempeld tot mooiste van het land. De route loopt van Kokelv naar Havøysund en is eenvoudig bereikbaar vanaf de snelweg E6.
 

Noorse Noordkaap

Als je de meest noordelijke toeristische route van Noorwegen rijdt, is de kans groot dat je ook echt het meest noordelijke puntje van het land wil bezoeken. Combineer je rondreis door het noorden van Noorwegen met een bezoek aan de bekende Noordkaap (➚), Nordkapp in het Noors. De Noorse Noordkaap is gelegen op het eiland Magerøya en ligt in de Barentszzee, vanaf het vasteland is het eiland bereikbaar via een tunnel. De Noordkaap wordt beschouwd als het meest noordelijke puntje van het Europese continent en wordt jaarlijks door vele toeristen bezocht.

Echter is het officieel niet het meest noordelijke puntje. Dit is namelijk Kaap Fligely op de eilandengroep Frans Jozefland, onderdeel van Rusland, dat ook nog in Europa ligt. De Noordkaap is tevens niet het meest noordelijke punt van het Europese vasteland, maar ligt er wel vlakbij. Op ongeveer 1,5 kilometer afstand ligt Knivskjelodden, deze landtong op hetzelfde eiland is het meest noordelijke punt van het vasteland van Europa. De landtong is alleen per voet bereikbaar, de wandeling is ongeveer 9 kilometer lang.