Over de toeristische route Varanger

De toeristische route Varanger is gelegen op het gelijknamige schiereiland in Noorwegen. De wegroute is gelegen in het hoge noorden van het land, wat het ook de meest noordelijke toeristische route van Noorwegen maakt.

De route loopt langs de kust en biedt prachtig uitzicht op het unieke Noorse landschap en op de Barentszzee, onderdeel van de Noordelijke IJszee. Onderweg rij je langs berkenbossen, ruige kliffen, moerassen en de zee. Tevens ligt de route om Nationaal Park Varangerhalvøya, het 1804 vierkante kilometer grote nationale park is het meest noordelijke nationale park van het land. In nagenoeg alle nationale parken is het verboden om met voertuigen te rijden, vandaar dat de routes om de parken heen liggen.

De route is 160 kilometer lang en loopt van Varangerbotn naar Hamningberg. Op kaarten wordt de toeristische route aangeduid als de E75 en Fv341, wat de officiële benamingen van de wegen zijn. Op oude kaarten zal de Fylkesvei 341 vaak nog als 8100 worden benoemd.
 

Officieel één van de mooiste routes van Noorwegen

De toeristische weg Varanger is officieel één van de mooiste wegroutes van Noorwegen. De Noorse overheid heeft 18 routes aangewezen als National Scenic Routes, oftewel de mooiste van het land. Deze 18 routes geven een goede indruk van de prachtige en afwisselende natuur die het land rijk is. Daarnaast zijn de National Scenic Routes voorzien van een goed wegdek en verschillende voorzieningen voor toeristen. Niet alleen zijn er architectonische uitkijkpunten aangelegd, ook zijn er sanitaire voorzieningen gerealiseerd.
 

 

Deel van de toeristische route Varanger in de winter dicht

Noorwegen staat bekend om het uitgerekte en imposante landschap, maar ook om de vele sneeuw die er in de winterperiode valt. Vanwege de vele sneeuwval zijn dan ook vele wegen in de wintermaanden afgesloten, zo ook veel National Scenic Routes. De route Varanger is in de winter gedeeltelijk afgesloten, het grootste gedeelte blijft open en wordt begaanbaar gehouden.

Van ongeveer november tot mei is de Varanger afgesloten van Smelror en Hamningberg, dit is tevens de weg Fv341. De exacte afsluitperiode is afhankelijk van het weer. De route van Varangerbotn tot Smelror, wat de E75 is, blijft wel open voor wegvervoer.
 

Ontdek het unieke landschap en de vogels

Noorwegen is een land van uitersten, het landschap is zeer divers. Op het schiereiland Varanger en langs de toeristische route Varanger komt de diversiteit volop aan bod. De route brengt je onder andere langs de Noordelijke IJszee, het ruige kliflandschap en bossen. De natuur is hier onaangetast, waardoor je optimaal de pracht van het gebied kan ontdekken. Het gebied staat vol contrasten en brengt je dichterbij de natuur én het dierenleven. Nationaal Park Varangerhalvøya en de omgeving staan bekend om de unieke vogelsoorten die je alleen hier aantreft en ook hoe dicht je bij deze vogels kunt komen. Op het schiereiland komen onder andere de rietgans, dwerggans en kleinste jager voor. Het gebied behoort dan ook tot de 100 beste plekken van de wereld om vogels te spotten. Langs de toeristische route Varanger zijn diverse vogelkijkhutten gebouwd, zodat je rustig kunt genieten van het landschap en de vogels kan observeren. Ook de poolvos leeft op het schiereiland en kan je dus tegenkomen.