Route en bezienswaardigheden Varanger-route
De Varanger-route is de meest noordelijke toeristische route van Noorwegen. Het is gelegen langs de kust van het schiereiland Varanger en ligt vlak langs Nationaal Park Varangerhalvøya.
Het schiereiland staat bekend om het erg diverse landschap en de unieke vogelsoorten die er te bewonderen zijn. Het gebied zelf is dus één grote bezienswaardigheid. Langs de route zijn er diverse bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om een stop te maken. De bezienswaardigheden staan op rij van Varangerbotn naar Hamningberg. Let op dat in de wintermaanden de weg slechts begaanbaar is van Varangerbotn naar Smelror, het deel tussen Smelror en Hamningberg is dan afgesloten vanwege de vele sneeuwval.
Lees meer over de toeristische route Varanger >
Vogelhutten langs de route
Het schiereiland Varanger staat bekend om de unieke vogelsoorten die er voorkomen. Langs de route zijn er dan ook op diverse locaties vogelkijkhutten gebouwd, waar in alle rust kan worden genoten van alle arctische vogelsoorten die in het gebied leven. Bij deze vogelsoorten kan onder andere gedacht worden aan de rietgans, dwerggans en kleinste jager. De hutten om vogels te spotten staan onder andere in Vestre Jakobselv, op het schiereiland Ekkerøya, bij de stad Vardø en op het onbewoonde eiland Hornøya.
Rustplaats Gornitak
Rustplaats Gornitak is gelegen vlakbij het begin van de route Varanger, aan de Varangerfjord. In Sami is de naam van het gebouw Gorgŋetak, deze naam staat ook op de gevel. De naam betekent ‘opstijgen’.
De rustplaats staat vlakbij een berghelling en biedt prachtig uitzicht over de Varangerfjord en de Barentszzee. Bij de rustplaats zijn sanitaire voorzieningen, die zich bevinden in een oud gebouw dat tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde als munitieopslag. Na restauratie en de bouw van de rustplaats zijn hier toiletten in gemaakt. Van ongeveer begin oktober tot half mei zijn de sanitaire voorzieningen gesloten vanwege het winterse weer. De rustplaats is wel gewoon te bezoeken.
De kerk van Nesseby
De kerk van het dorp Nesseby, ook bekend als de Nesseby Kirke, is gelegen op korte wandelafstand van het dorp. De weg E75 loopt door het dorp, waardoor het eenvoudig is om een stop te maken in Nesseby en de kerk te bezoeken. Parkeer de auto en wandel richting de zee, waar de Nesseby Kirke staat op een schiereiland.
De kerk dateert uit 1858 en is één van de weinige bouwwerken dat ontkwam aan de vlammenzee van het terugtrekkende Duitse leger aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De kerk is ruim 160 jaar oud, maar een altaarstuk is nog ouder. Het barokke altaarstuk van de kerk komt uit ongeveer 1720 en is dus ruim 300 jaar oud.
De berg Domen
De berg Domen is gelegen langs de Varanger-route en een populaire plek om te stoppen en te wandelen. Vanaf de berg is er een prachtig weids uitzicht over de Varangerfjord, Noordelijke IJszee (waar de Barentszzee onderdeel van is), de stad Vardø en uiteraard het unieke landschap van schiereiland Varanger.
Op de berg Domen zouden volgens eeuwenoude verhalen heksen ontmoetingen hebben gehad met de duivel, Satan. Heksen speelden een grote rol op het schiereiland, verderop langs de route is er een indrukwekkend monument voor de mensen die veroordeeld werden wegens hekserij.
Op de top van de berg Domen is een openbaar gebouw gebouwd, bestaande uit drie kleine delen. Vanachter de grote ramen kan er worden genoten van het weidse uitzicht. Ook is het gebouw ideaal om vogels te spotten. Op een zonnige lentedag zijn er zo honderdduizenden arctische vogels te zien om de omgeving van Vardø.
Monument Steilneset
Aan het einde van de weg E75 ligt de stad Vardø, op het eiland Vardøya. Het eiland is door middel van een tunnel verboden met het schiereiland Varanger. Het deel van de E75 is niet meer onderdeel van de Varanger-route, maar zeker het monument Steilneset is zeker de moeite waard om even een klein stukje van de route af te wijken. Het is één van de toeristische trekpleisters van de route. Ook een bezoek aan de stad Vardø is de moeite waard.
Langs de kust ligt het architectonische Steilneset-monument, ook het Heksemonumentet genoemd. Het monument is gebouwd ter nagedachtenis aan de 91 mensen die werden veroordeeld aan hekserij en op de brandstapel om het leven zijn gebracht. Het monument bestaat uit een 100 meter lange herdenkingshal met teksten die de verhalen brengen. Tevens is er in een gebouw een brandende stoel, als herinnering aan wat er vroeger op Varanger is gebeurd.
Verlaten vissersdorp Hamningberg
Noorse vissersdorpen vertellen het verhaal van het land en geven een inkijkje in het dagelijks leven. Verspreid over het lange, uitgestrekte land zijn er vele vissersdorpen te vinden. Vissersdorp Hamningberg behoort tot één van de speciale dorpen van Noorwegen. Het vissersdorp is tegenwoordig grotendeels verlaten en is gelegen op een punt van het schiereiland Varanger, waarvandaan prachtig uitzicht is op de zee. Het verlaten dorp toont de traditionele Finnmark-geschiedenis en er staan diverse huizen van voor de Tweede Wereldoorlog en zelfs enkele Russische gebouwen die zijn gebouwd tussen 1800 en 1900.
In de wintermaanden is het dorp Hamningberg niet bereikbaar. Omdat de weg door de vele sneeuwval niet begaanbaar is, wordt deze vanaf Smelror afgesloten. De andere bezienswaardigheden langs de Varanger-route zijn wel het hele jaar door begaanbaar.